STÅ VED EN KORSVEG

Hvor?

Gjennom hele livet står man i korsveier. Store og små kryss.  Størrelsen på valget spiller ikke så stor rolle, men at det alltid er avgjørende for resten av ditt liv, det er sikkert.

Politiet sto ved en korsvei på 90-tallet.  Reform 2000 het det vel den gang, og man fikk en NOU hvor det ikke minst fremgikk at lensmannskontorene skulle bestå.  De ble ansett viktige og billige.

Vi som var i mot at politidistriktene ble lagt ned, ble ansett som konservative og lite forandringsvillige.  Østerdal pkm tronet som veldrevet og effektiv.  De ansatte var service- og tjenestevillige til de grader at publikum var særdeles fornøyde.  Slik var de andre steder også.

BL gjorde sin entré og Østerdal ble nærmest papirløst.  Man ble enda mer effektive.  Så ble man slått sammen med Hamar og Kongsvinger, hvor førstnevnte ikke var papirløst, og det første til at de andre to måtte ta steg tilbake.

Bare en slik ting som at stedlige ansatte burde ta avhør av arrestanter fra tjenestesteder langt vekk fra, var vanskelig å få til, før TV2 og VG laget en fremstilling av hvor tungvint dette var.

22.juli førte til nok en korsvei.  Nå skulle alt dras opp ved rota.  Neste gang skulle man takle terroranslag.  Noe som er personavhengig uansett organisering.  PF sto på og var enige, akkurat som i forbindelse med opprettelse av direktorat.

Nå skulle også lensmannen bli borte.  Tjenestesteder og tjenestepiker, skulle erstatte lokalkunnskap, fornavn, og forebyggende.  Aldri mer enn 45 min unna, hvis du ikke bor i grisgrendte strøk, som mange faktisk gjør.

2 politimenn pr tusen innbygger ble tatt i mot med applaus.  Det ville jo for Trysil bety 14 tjenestepersoner, pluss for turiststed.

Det ingen sa, var at snittet skulle beregnes på landsbasis, noe som betyr at hvis en by har 4 pr tusen, så…..

Nå kommer en ny krise….husleie.  Nedlagte lensmannskontorer var billige.  Flere på større sted, betyr utvidelser, og høyere husleie.  Distriktene har ikke råd.  Noen betaler sikkert på leie av steder som er nedlagt også.

Nye korsveier – hva skal prioriteres: Husleie eller lønn?  Ja lønn kan en jo slippe unna…

Her sitter jeg, og ser politibil jevnt og trutt.  Jeg treffer, og observerer, kjempedyktige nye politifolk.

….men jeg savner Østerdal, lensmannen, og piketten i Elverum, og det å være på navn med politimesteren.  Var aldri farlig å ta en prat med f eks Neerland.  Jeg tror publikum også savner lensmannen, når gjelda tynger, eller hustruen har reist, når naboen blotter seg, eller du bare ville ja noen til å snakke med arvingen på 14, før det gikk helt galt.

Fortsatt gammeldags, men har fortsatt ikke skjønt hva publikum får igjen for alle lønnshjemler i direktoratet.  Ei heller skjønner jeg hvorfor PF ikke ropte høyere den gang!

Står selv ved en korsvei – skal jeg minnes gårdagen, eller se frem til dagen i morgen?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg