ALT BLIR BRA, SIER DEM

“Alt blir bra” sier dem rundt oss.
Det skal liksom være motivasjonen det, for ikke å få lov til noen ting.
Litt i slekt med det foreldre sier til unga sine når de skal være trendy, og ha sporty ferie:
“Bare opp den bakken, så er vi framme”, og så er det enda en motbakke bak.
Akkurat motbakker har vi oppdaget det er bak enhver topp vi når i pandemien.

Men “Alt blir bra” tror jeg er feil.
Jeg tror faktisk alt blir bedre jeg.
For hva har vi oppdaget under pandemien?

Jo vi har oppdaget at vi faktisk savner klemmen fra en småskjegget mormor.
Vi har oppdaget at vi kan ha mange kvelder sammen, og gjøre nesten ingen ting.
Vi har oppdaget at det går an å leve med “kohort-fotball” (ersatter tidligere “Løkke-fotball”), og at alle trenger ikke være Braut Haaland, for å sparke en ball med andre 9-åringer.
Noen har kanskje oppdaget at de klarer seg godt uten elsker/elskerinne, og at de oppnår enda bedre tilbud hos partneren hjemme (Dette har jeg gått glipp av å oppdage, for jeg bor sammen med min elskerinnne, og har gjort det i utrolig mange år).

Kanskje har noen oppdaget at det går an å gå til fots hjemmefra for å trene, og samtidig slå av en prat med naboen, som du så vidt hilste på fra en neddugget bil tidligere.  Kanskje har bikkja oppdaget som er eieren sin, eller kanskje har mange oppdaget at det er GODT å ha ei bikkje. Eller katt.

Kanskje har vi oppdaget at skryteferien som kostet tusener av kroner, og som besto av billig rødvin og mat, til barns frustrasjon (Kan vi ikke gå å bade, nei far skal ha seg en øl), og sett at det går an å ta seg en tur på ski, i ført mye mer klær, så en slipper å suse andpusten av sted i alt for tynn skidress, og heller nyte sønnen av sønnen/datteren, som gjør sitt beste for å imponere deg foran der.  Kanskje oppdaget du først i vinter at det er koselig å stanse opp, ta seg en kvikk-lunsj og en kopp kakao – akkurat slik dine besteforeldre gjorde en gang.

Kanskje har du oppdaget at butikken i grenda, har de samme varene (ja da noen kroner dyrere), og at de kronene du tapte på det, er spart opp ved at du tok sparken (hva er det spør kanskje noen) til butikken.
Kanskje har du oppdaget at det går noen dyr på jordet nedenfor byggefeltet, og tatt en prat med bonden, som fortalte at han leverer kjøtt og egg til ferskvaredisken på senteret utenfor Royal Christiania i Oslo….

Kanskje har du oppdaget at sønnen din går i fjerde klasse, og ikke lenger er i barnehage, og kanskje har du oppdaget at eldstemann slet med matematikk, men i gleden av at du prøvde å hjelpe, og ikke klarte noen ting, så forsto poden sammenhengen, og trives nå mye bedre både med hjemmeskole og på skolen.
Kanskje oppdaget du at din datter ble mobbet av de kuuleste jentene, og at etter du tok en hyggelig samtale med deres foreldre, så har du fått nye venner, og datteren en bedre hverdag.

En dag oppdager kanskje politikerne, som absolutt skal følge vinden, at de aller fleste barn faktisk har det godt både hjemme og i hverdagen, og har kreativitet nok til å aktivere seg selv, uten noen form for krisepakke.
En dag oppdager de kanskje også at det er markedskreftene som styrer hvilke tilbud og tjenester som overlever en pandemi, og at mennesket tilpasser seg både mht lavere terskel for etterspørsel og aktiviteter.
…som f eks at jeg på TV2 hører i dag, at i Trysil er “det fullt”, altså at hyttene blir fylt opp, og dermed bør også aktivitetene bli etterspurt, ja som de tilføyde “Når ikke like mange får stå på ski i bakken, er f eks hundekjøring noe du bør unne deg”.  Kanskje oppdager politikerne da at det ikke er som lobbyistene påstår, men at det er de arbeidsledige som i en overgang, trenger krisepakken.  Eller som økonomen sa:  “Investorene er vant til å ta sjanser, det er det som driver dem til å både vinne og tape”.   Han mente at krisepakker til de største aktørene var feil i et åpent samfunn.
Kanskje blir det ikke att penger til utvalg som vil fjerne gode ord som “mor” far” “han” hun”….eller som krever at topplua blir borte i jula, eller vil at du skal spise linser.
Kanskje har vi funnet ut at det ikke er noen grunn til at influensere og bloggere skal tjene 3 millioner i året, mens du som skrur på mi bil, må nøye deg med under 500.000.  Kanskje har du oppdaget at ex on the beach, ikke er like severdig som det å se gleden i øynene til din partner, når du sier du er glad i dem.
Kanskje skjønner vi også en dag, at de tre som går igjen i alle program på samtlige kanaler, ikke er like flinke innenfor alle temaer, som tv-selskapene later til å tro….

Festarrangører vil kanskje oppdage at det er ikke bandet som koster 200.000 for en kveld, som er nødvendig, men to fyrer med gitar og ei på vokal gjør kvelden god og dansbar, og så plusser man på en tusenlapp til trommeslageren som var blant publikum.  Det er kanskje god nok musikk for at noen treffes, og nok en generasjon blir skapt i baksetet på en Volvo – XC90 nå da kanskje….
Kanskje oppdager du da at ulven ikke var her først, og ei hører til av det viktigste, men rett og slett at kjemien mellom oss, og at vi har det bra, er det som gir et bedre klima, og som fører oss fremover.  Verken for eller i mot, men med naturen….
Min generasjon var opplært til å lære fra de eldre, og nå er vi tvunget til å lære av de yngre.
Vi ble generasjonen som ikke visste noen ting, men det er kanskje vi som nå må lede oss gjennom pandemien, og inne tilbake til det som virkelig betyr noe.

Derfor tror jeg – DU er ikke fattig i denne tiden.
Se ut gjennom vinduet.  Se snøen glitre, og sku bort til litt bortenfor garasjen, “er ikke det spor etter en elg mon tro?”.
Husk at den trenger ikke nødvendigvis avlives av den grunn, for kanskje har den bare vandret, spist litt av epletreet, og gått videre til kalven som sto att i skogen.
Se på ekornet du synes er så fint, hvordan den jager småfugl, og du banner litt inni deg, men koser deg med å se at den endte opp med ei kongle allikevel.  Kos deg med å legge litt ekstra mat på brettet, så småfugla flyr att og fram mellom bjørka og brettet.

Det neste er kanskje at di vandrer bort til naboen med kortstokken, og de  fire voksne setter seg ned og spiller et slag Whist, mens unga suser rundt på loftet, eller i hagen, og lyden får deg til å melde Grand i stedet for pass, og hustruen blir vred på deg, fordi dere tapte.
…mens bestefar sitter å røret i en varm halvkopp foran Dagsrevyen…

Alt blir bedre!

Det er det du skal huske på.
Det er du skal mene.
Det er det du skal tro
Det er det du skal si
Det er det du skal skrive.

For vi kommer til å finne igjen de virkelige og grunnleggende verdier i livet.

PS:  Min forskning baseres på de hundrevis av blide mennesker jeg har møtt på truger.
Lykkeligere, og mer samlet som familie, enn noen gang, synes jeg

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg