JAKTFEBER

lengselen etter dette

En gang for lenge siden, fant jeg ut at tryslinger ikke dro til Amerika den 24. september.
…eller til syden for den saks skyld…

Jeg skjønte ikke noe av dette da jeg kom til Trysil, bare at det kom en tid på året da det bare var kvinner på jobb, og i gata i Innbygda (kalt Trysil av de som ikke vet bedre…).  Nå har jeg forstått…og kvinnene er også i skogen.

Men det var ikke historien jeg skulle snakke om, men følelsen.
Følelsen av adventadvent

Du vet de der siste dagene før jakta.
Dagene da du leter i skapet, etter buksa fra jakta i fjor, og finner att kniven på beltet, der hvor du ikke la det, men hvor kona i ryddefeber, har gjort at du har brukt to viktige timer, på å finne det på et helt, for deg, ulogisk sted.
…og i lomma på jaktbuksa, finner du att bilnøkkelen, som har vært borte fra en eller annen gang i fjor høst.

Ja da er det på plass, men du skjønner at du ikke kan pakke ennå, for det er fire dager igjen til jakta.
Så du legger det på plass att, for nå vet du hvor det er i alle fall.  (og når det har gått to dager, husker du ikke hvor).

Men i år var jeg litt lur.
Ja, for jeg har jo tenkt å jakte elg og hjort frem til jul, og det er jo kanskje ikke like populært heime…
…og for å blidgjøre kjerringa mi, så var jeg føre var.  Du vet at, når du er i jaktmodus, så er det fort gjort å glemme spesielle dager.
Så jeg det var her jeg var lur i år – så jeg kjøpte Härkila jakke til min hustru, og sa “væresgo, du får få den nå, så du har’n åt jakta”.
(egentlig for at jeg antagelig ville glemme morsdagen i november….)
..og da svarer hustruen med et spørrende blikk:
“Men er ikke morsdagen i februar da?”

…og der og da skjønte jeg at jeg kunne kjøpt jakka til meg selv,
for hun har jo glemt denne gaven da februar kommer….

Jeg setter hundepeileren på lading, så er i alle fall den klar!

Tida går så sakte.  Du har ikke lenger fokus på foreldremøtet du burde gått på i aften, for du husker ikke hva du skulle tatt opp, som var så viktig, men som nå er erstattet i minnet, av noe helt annet – noe som begynner på elg, og slutter på jakt….

Du har lyst til å ta fram børsa, og ammunisjon, så alt er klart….men det er tre dager att til jakta.
Så du finner frem kassa med dippedupper – ja du vet den kassa med finurlige ting til jakta, som du fant på messe, og som du bare måtte ha, og som du ikke har brukt en eneste en av, på de siste åtte åra.
Nå skal kasse ryddes for unødvendig drit….og en time senere er du klar, og ser at det eneste som ikke er lagt oppi att, er en fyrstikkeske (fordi det var fire der fra før), og den tar så lite plass, at du putter den oppi att også.
…og du fikk slått i hjel en time i alle fall…

Unga kommer heim, og du hører “Pappa?” men lyden er så fjern i en fjern hjerne, at du bare svarer stille “ja”, men får ikke med deg spørsmålet i det hele tatt.
Men du får med deg at det ikke dreide seg om jakt, og uten å vite hva spørsmålet dreide seg om, har du to alternativ JA eller NEI, og som den eminente jeger du er (vant til å ta raske avgjøreler), svarer du denne gang JA, og vet ikke at du der og da, lånte ut den nye terrengsykkelen med carbon-ramme – du vet den der sykkelen ingen – jeg sier INGEN – får ta på!

Hustruen kommer hjem fra jobb, og er i det romantiske modus, og klør deg under haka, men i hjernen på en som venter på jakta, oppfattes kilinga som en nærgående knott, og hun blir avfeid med et vift med neven.  Du oppdager brøleren, og for å rette opp, smyger du inntil a (akkurat så stille og forsiktig som når bikkja har stålos), og sier stille og varmt:  “Du er nå ei fin kvige da!”….og du biter deg i leppa, akkurat da du hører orda.  Det blir nok ingen stålos på deg i kveld i alle fall.
…det er snart bare to dager att….

Jeg setter hundepeileren på lading, så er i alle fall den klar!

Du skummer gjennom facebook, og irriterer deg på innlegg fra organisasjoner og reklamatører (fint ord på noe irriterende), og ser et nytt innlegg på ELGJAKT:
“Seriøst jaktlag mangler hund”
…det hadde vært noe det, fått seg en tur til Orkdal – ulvefritt og seriøst,
…men du er nå opptatt i ditt eget lag da, med middels bikkja og seriøse jegere med useriøse kvelder.
…og en ny elgjaktlag-hit “are in the making”.

Du leser på et annet innlegg:  “Jeg har selv jaktet i over 50 år, og aldri skadeskutt eller bommet”.
Jeg tenker – da har du sikkert den samma patron i børsa i dag, som den første dagen – hvis du ikke mistet den da du tok ut sluttstykke.

En annen skriver:  “Har noen vært borti at elgen faller mot venstre, når skuddet kommer fra høyre”, og du skjønner at de fleste her har det akkurat som deg – de får tida til å gå med å kommuniserer om mer eller mindre utenkelig spørsmål, og ufattelige svar…men du er i alle fall i gang med starten på de siste to dager.

Jeg setter hundepeileren på lading, så er i alle fall den klar!

“Tut-tut” låter det ikke, da en en bobil legger til ved gjerdet.
Strilene har ankommet, og nå merker du ikke lenger at det er to dager att, for nå snakkes det om elgen som passerte på tredve meters hold i fjor, eller nei kanskje det var året før, før en husker på den kalven som sto i ly av mor si, og elgen med et og et halvt spir, og kjerringa som ringte, og bilen som ikke startet da de skulle ut på post, eller den gang ingen våknet før klokka ti.

Så er det dagen før dagen.
Selveste tjuefjerde – dagen som er større enn  julaften (som bærer samme navn).
Dagen da du tripper ut og inn av huset, og alt du ikke fant igjen sist, plutselig er på plass ved grinda, fordi kjerringa visste hvor det lå, og du er i ferd med å dra, da du oppdaget at du har glemt radioen, og må snu da sluttstykke fortsatt ligger i våpendskapet, og så møter du de andre….

…og feberen slipper så brått og kraftig at du faktisk ikke hadde trengt å ta den covid-19 testen, du var i ferd med å ville ta.

“Nei, fa….tror du itte je har glømt att bikkja heime…”
…og hundepeileren står vel i laderen tror jeg…