TEKNISKE HJELPEMIDLER OG GAMLE FOLK

I en periode av livet, er “tekniske hjelpemidler” noe du kjøper i Sverige, eller på nett, og som du gjemmer for barn, og venner…..eller for ektemannen!

Men så kommer alderdommen på oss, og ordet får et annet innhold.  Ja da – de hjelpemidlene fra tidligere år, ligger kanskje fortsatt i nattbordskuffene, men de er som regel, fortsatt, store nok til at gamle fingre kan bruke dem!

Men det er ikke det jeg skulle ta opp i dag.

Det jeg tenker på er alt annet en får brukt for.  Trapp fra hjelpemiddelsentralen, briller, hevbar seng, og alarmknapp rundt halsen.  Med mere.

Trapper er greit nok.  De har fått et nydelig design, og pynter de fleste hus.  Gjort for ustø ben og rullator, og om det kniper – også rullestol og ambulansebåre.  Apropos det, så er det rart at det ikke er noe som heter ambulansebårebukett?

Men ta briller for eksempel.  Jeg har ei god venninne på rundt 88.  Hun har fått to par briller nå.  Ene paret er såkalte avstandsbriller, og det andre paret er visstnok lesebriller.  Hun sliter med å huske hvor det ene brilleparet lå – og nå har hun to par.  To par hun ikke finner att.

Det ene paret skal da sågar – i følge navnet – være på avstand.  

Kanskje skal det paret – avstandsbrillene – da kunne være hos naboen, og hun kan lese avisa der?   Nei, nei, avisa har hun jo lesebriller til.  De skal hun bruke da hun skal lese nyhetene, men problemet er jo, at når hun finner igjen brillene, er jo ikke nyhetene, nye lenger.

Det som har skjedd, det det sto om i avisa, har kommet litt på avstand, så da hun finner igjen brillene, er kanskje avstandsbrillene riktige igjen da….

“Men Hvor la jeg dem da?”

Så er det høreapparater.  Disse er blitt så designede, så usynlige, så minimale, at du ser ikke at en person har dem, verken med lesebrillene eller avstandsbrillene.

Ja faktum er jo at grunnen til at du ikke ser dem, er at den gamle ikke har dem på i det hele tatt.  For han husket ikke hvor brillene lå, som han trengte for å finne høreapparatet, og han har jo ikke høreapparatet på, som han trenger for å høre deg fortelle, hvor du så ham sist med dem.

…og hvis han finner igjen høreapparatet,  så er de slik tilvirket, at de trenger lading en gang i uken, og for en som ikke lenger, har besøk så ofte, så er det ikke lett å vite hvor de ble lagt, og etter å ha funnet dem, og batteriene er like tomme for strøm som en Tesla utenfor ei hytte i Trysil, viser batteriene seg å være så små, at gamle krokete fingre ikke klarer å håndtere dem, langt mindre gamle slitte auger, se dem. 

“Hvor i helvetet er brillene når en trenger dem som mest?”

For høreapparatet er laget slik, at batteriene må tas ut når de skal lades.  Vet ikke om du har sett batteriene i et høreapparat av i dag, men de er små altså.

…og er du heldig og finner ut hvordan du tar ut batteriene, og mister dem på gulvet, så skal det gode auger, gode knær, god rygg, og mjuke fingre til, for å finne igjen, og plukke dem opp igjen.  

“Men det er da med pinsett” sier du kanskje.

“Hæ?”

“Hæ? Hvor ligger dem sier du?”

Skriker den gamle uten verken ha høreapparat eller briller.

Høreapparatet burde jo vært slik at de bare kunne legges på, eller henges på, ei ladeplate, og alltid være klare, når en trengte dem.  I tillegg kunne det være en pipeanordning, slik at du trykket på en slags søkefjernkontroll, for å finne dem, og brillene igjen.  

Men hvordan høre et pip uten høreapparat, tenker du kanskje, eller hvordan finne igjen søkefjernkontrollen uten briller?

I nattbordskuffen ligger hjelpemidler, som bruker store D-R20 batterier, som den gamle klarer å både se og høre….

“Men hva i helvetet brukte jeg den til igjen?”

 

NB jeg har nå patent på løsningen med ladeknagg til høreapparat.

 

 

#hjelpemidler #dildo #kos #høreapparat #briller #tekniske #gammel #eldreomsorg 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg