HAR DU NOEN GANG…


Har du noen gang hørt rypsteggen synge i det den løfter fra snøhvit mark på midtre Kamplflåhøgda, eller hørt elgoksen lokke på kua en brunstig septemberkveld?

Har du noen gang hørt rådyrbukken skrike i mørke natta, og løpt med hjertet i halsen inn att…fordi du trodde det var bjønn?  

Har du noen gang lagt merke til fotsporene ditt i reinlaven og tenkt over hvor lang tid det tar før det er gjengrodd?

Har du noen gang hørt tranungen på rundt meteren høy, løpe bortover en grusvei på Lille Tandaaen, og sett morgendisen gi vike for de digre vingene da den endelig får luft under vinga?

Har du noen gang hørt lommen klynke i Hans Børli sine tømmerskoger, og skjønt hvor Børli’n fant orda sine og forstått rikdommen i hans dikt?

Har du noen gang hørt reven skrike sin intense lyd og tenkt på det de sa den gang da “at når reven skriker stygt, så dør det noen”, og visst at så klart så gjør det det?

..eller vært redd for å herme gjøken, fordi du som ung fikk høre at den blødde ihjel, hvis du gjorde så?

Har du noen gang som åtteåring forsøkt å følge en skogens mann, som langer ut over flytemyrer, for å være før deg på et tjern, hvor “øbbøren” biter mer enn ei elghundtispe på femtitallet?

Har du noen gang hørt en Parus Major titsje uten at du så en eneste soldat, og skjønt at det jeg mente var en tertitt?Og fordi du visste at en tertitt rett og slett er en kjøttmeis?

Har du noen gang sett han kjøtterik, ta en musvitt for å redde en talgokse?   ….og ikke skjønt bæra av hva jeg mente nå?

Har du noen gang “søtti” i skogkanten med en elghund og tatt deg tid til å se løperedderkopp forflytte seg raskt nedover en usynlig streng, se den stanse et kort øyeblikk da den sanser deg og blitt borte før du rakk å stave Philodromidae?

Har du noen gang følt gleden av å være en av de rundt flammene fra et bål i skogen, og kjent gode følelser av kjærlighet da du ser din sønn på fire lytte til jakthistoriene fra din bæssfar på åttitre med store auger….og vite at en dag skal guttungen fortelle dette videre til sine…for deretter å ta børsa å gå på post, og med en finger foran munn, som tegn til den minste, nyte synet av ei elgkolle gå forbi med hevet hode, for deretter å si med lav stemme “det kommer nok flere…”?

Har du noen gang kjent på ydmykheten av å stå ved siden av en felt elgokse, og visst at nå skal du lære bort vomming og ivaretakelse av hva naturen har å by på?

Har du noen gang tenkt over at når du skriver “føde” så kan ordretteren på telefonen din endre den til “døde”, eller at da jeg skrev “vomming” i sta så ble det endret til “bombing” og tenkt på at det du driver er så godt for sjela i forhold til alle religioner?

Hvis du kan svare ja på alt dette…da vil du aldri forstå idiotiet bak “prosjekt varg”.

…..uten at jeg skal ta stilling til noe som helst….

– – – 

Jeg er dyret.
Jeg har ingen sjel som du,
men øynene mine
er vinduer inn til et hjerte
slik skaperen skapte det
den femte dag.

Jeg er dyret.
Jeg sier ingen ting.
Du kan sette meg i band,
du kan spenne meg for lasset,
du kan slå meg med pisken,
du kan kjæle meg med mjuke hender,
du kan se på meg bak burgitteret,
du kan jage meg i de store skogene –
men øynene mine vil alltid være
vinduer inn til et hjerte
slik skaperen skapte det
den femte dag.

Jeg er dyret.
Jeg sier ingenting.

​Hans Børli

#Engerdal #trysil #ulv #Lillerøåsen #Elg #lom #kjøttmeis #børli #edderkopp #tur #dyrr #sone #idioti

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg