FOLK ER RARE…

Vi er på en måte litt rare.  Når vi ser på hus så skal det være nyoppusset og alt av siste mote.  Innlagt vann, strøm, led, varme i gulvet, fjernstyrt seng…..

Ja alt for det bekvemmes skyld.  Vi har råd.   Vi vet hva vi vil.  Vi vet å ha det godt.

Men i påsken…da finner vi att pulken fra 60-tallet, reinskinnet, nikkersen og anorakken.  Så legger vi et blått swix lag utenpå Bergendahl-klistret fra i fjor og sliter oss oppover et gjenblåst spor, og forbanner at vi ikke gjorde som vi planla i fjor – nemlig trene og slanke oss.

De voksne roper og skjeller på nan i fortvilelse av hva vi har med og ikke har med, og om det vi har glemt, er noe viktig.  Mannen er helt trygg på at øl og cognac er med, mens mor bruker hodet til å igjennom alt av mat og klær til unga, og mener alt er med.  Hun vet at strikkinga og vinflaska er med.

Unga skriker og hoier og strutter av påskeenergi.  De skøyter av sted og far skriker “vent” mens hans skøyting nok går mer under benevnelsen “skreving”.

Vel fremme ved ei sæterstue fra 1888 fyrer far opp i peisen mens han spretter sin første svenske burk.  Mor bærer inn mat og klær.  Unga hopper i sengene og river i Donald-bladet fra 1948.  Nå oppdager de at vannkanna står att i bilen og far freser til mor at såpass burde hun da f….. huske.   …og så forbannet som han er nå spretter han sin andre….

Like før krypinnet er varmt nok, er det å dra på seg anorakk og tjukke vanter og gå på utedoen.  Den møre biffen fra i går vil ut…  i snøen lyser gule kremmerhus fra unga, som nå mor har fått i seng.  Vel inne fra do unner far seg en cognac mens mor leter etter rødvinen sin for å ta en velfortjent hvil.   Sliten av å se og høre mor lete sier far: “Treng full itte vin hør kvæll hæll!”.

Dagen etter er unga oppe før sola. Klea som mor hadde lagt så fint på plass i går, er nå litt over alt.  Far er irritert fordi han spenner borti et bordben og skriker “Neste år blir det syden”.

Etter at mor har ordnet frokost til alle, gitt far kaffe, og kledd på unga, er det klart for skjærtorsdagsturen på ski.  Ingen av de voksne liker å gå på ski, men slik har det vært og slik skal det være….Nordavinden uler og skiene glipper.  Verken oppgave eller utføring hadde blitt godkjent som lovlig hvis påsketurister hadde verneombud.  For kaldt.  For langt.  For lite trening.  For lite vett.  Alt i strid mot enhver HMS.

Mor tar ansvar og har med drikke og mat.  Far svetter selv om vind og celsius tilsier alt annet.   Mor myser litt mot sola og føler et kort sekund, en slags frihet.  Helt til mannen sier noe med bunn i misnøye.

Inne på hytta spretter far sin første, legger bena på skammelig og føler seg tilfreds og litt i slekt med Northug der han pga tyngde kjørte fra mor og unger siste bakken inn att.  “aah så godt” sier han…..og i det sekundet følte mor på ordet frihet igjen.

Far leser reklame om Teslaen han har bestilt og er drømmende i blikket da det spraker i ovnen på kjøkkendelen hvor mor har fyrt opp, og er i ferd med å lage middag på gamlemåten på en vedfyrt ovn.  

Far dupper litt inntil unga kommer ventende inn og legger fra seg vått tøy over alt.  Far banner og sverter mens han sier at noen burde lære de forbanna unga litt orden. 

Mor forholder seg stille og henger opp klærne til tørk.  I det samme hun driver og rydder, setter hun fars skisko til tørk også, før hun server mat til gubbe og unger.  Far klapper fruen på låret og sier hun er nå flink da, men at kjøttet var litt tørt.  Han er nå godt nede i cognac-glasset og med et vassent blikk i røde auger, klapper han fruen på rumpa og sier “hadde vi vært alene nå…..” og hun tenker på alle kvelder de har sittet i sin villa alene…..som ikke har ført til noe som helst.   Kort etter sover mannen godt i godstolen.   Friheten har inntatt henne resten av kvelden.  Slik går no dagan …

Vel tilbake i Oslo treffer de naboene og forteller hvor godt og deilig det var på fjellet i påsken.  

“Er det ikke litt tungvint da? Spør naboen.

“Nei da” sier far “like lett og enkelt som heime, men på en god måte.  Mor hører han sier det og gleder seg til gubben skal på arbeid att.

#Engerdal #trysil #påske #Lillerøåsen #Gammelsætra #Røsætra #Hyllsjøen #Ski #Langrenn #tur #humor #anorakk #nikkers #Tesla #Donald 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg