UTENLANDSREISE I PÅSKEN


I går fikk jeg være med to par til utlandet.  Det er jo ikke hver dag at jeg drar noe sted altså..  Ja for meg er det mer uvanlig å dra på butikk enn til utlandet.  ….og til utlandet drar jeg sjelden.  Disse to parene gjør dette ofte.  Som regel tar de med seg kaffe og kaker også….men i dag var det bare meg.

Men der satt jeg nå i et kjøretøy uten LN på noen flykropp, ingen SK på skjermen….bare bokstavene BR på en XC70 på vei i 16 cm høyde over Fløtningen til Idre, med beregnet landingstid kl 1107.  Jeg er jo forsåvidt kjent i grenseområdet.  Har jobbet der som lensmannsbetjent og grensevakt.  En gang førte det til et møte med ei flott jente med verdens flotteste navn – Varvara Zelenskaya…..hør på klangen i det navnet.  Er nesten så du kan se kolibriene  nynne samstemt på ei gren foran deg da du lar tunga danse i munnen for å forme ordet.  Prøv selv – lukk øynene og si det høyt VARVARA ZELENSKAYA…..vedder på at de som hørte deg nå, snudde seg og beundret…eller undret.

I Idre er jeg også litt kjent..har vært i dåp der.  Det var første gang jeg så et dåpsbarn bli løftet opp for at menigheten skulle se barnet.  Nå har vi det i Norge også.

Vi passerer Fløtningen og jeg savner bilene og scooterne det sto TULL på.  Savner sjefen der også og husker da han fikk spørsmål om hvor mange som jobbet der og han svarte med en general under leppa:

“Ja vi är fyra som arbetar här….Ja ägentligen är vi fem, men den sista lirar fotboll…(og mente at han siste stort sett var skadet) “

Nå er det kun ei hytte, men ikke helt uten betydning for meg lell.  For de som kjørte meg på akutten ifjor bodde her.  

Nå er det kun to ting att i Fløtningen – en stor visesanger kalt Niss og skiltet “utlämningsombud” på butikken.

Ferden går videre og du minnes på at vi en gang var lillebror til Sverige for på norsk side heter det Lillebo og på svensk side heter det Storbo.  Plutselig brytes stillheten da en BMW X5 braser forbi oss med en lastebil i mot.  Det er så vidt han går klar takket være dyktig svensk sjåfør i lastebilen, og jeg tenker tilbake til da vår Audi til tjue tusen dro opp en slik bimmer for kort tid siden…”lytt full ratt hjelpe denne og”.

Mens sjåføren vår sier: Det var da faan til krøpp!” …og gir på for å skremme ham.

“Drevdagen” står det på et skilt.  Av erfaring vet jeg at det er en sveitsisk provins i Sverige….og undres på hva heter egentlig Drevdagen etter middag mon tro?

..og så kjører vi over brua….jeg ser kirken og ei tom gate. Kan det være begravelse?  Jeg ser det fortsatt kan kjøpes mat i noe som lignet på en garasje før, og som gjør det nå også.  Nytt navn overrasker ikke  for før når bror min bodde i Idre, var jeg her ganske mye, og selv da hadde denne sjappe nytt navn og nye eiere hver eneste gang….synes jeg å huske.

Påskeuken i Idre og allikevel tom gate.  Er alt flyttet til Idrefjäll?

Men utenfor Idrebua er det endring.  Der er samen med reinsdyrene og sine produkte borte, og Systembolaget lyser mot meg….og parkeringen er full av norskregistrerte biler selvfølgelig.  Der stanser jo vi også da.  Så klart.  De to parene går ut og jeg får et snev av en episode av “Neste sommer” da jeg ser bagasjerommet…

Vel inne finner jeg noe.  Jeg liker serien SUITS og da Harvey gjorde opp med sin avdøde far satte han en Macallan 12 på gravstøtta og skålet med ham.  …eller var det en Macallan 18?   Ja samme det.  Men her sto den og den måtte bare bli med meg hjem.  Jeg trengte dermed ikke regne mer på kvota….men det ble jo verre for de andre.

..og i kassa sto Anki og en kram ble avlevert gebyr og tollfritt.  


 

Så dro vi til Konsum..som jeg husker som den store butikken fra før.   Men ikke nå lenger….

Ja det er bare å være ærlig – det var mer liv på gravplassen på nabotomta enn på butikken uten “utlämningsombud” på døra.   …og på en gråværsdag var det ikke en eneste kunde på Solariet….Så på en måte gjorde det kanskje ikke noe at to ungdommer i hver sin rustne Mercedes E klasse parkerte på HC plass.  ….og med rumpesprekken godt synlig og caps på hue antok jeg de var innfødte og lokale og fylte kravet lell.

Idre minner om Detroit..eller som en ort som passer som innspillingssted for Jägarna III….

..og det var noe å lære der….ikke la sentrum dø!

Her er noen snap inntrykk


Svogeren min tror ham skal få smake men…..


Syntes det hørtes farlig å gå på do her….ikke lett å vite hva som blir tatt…


Utrolig hva som selges på Konsum for å dra kunder….


Et nisjeprodukt 

Med og uten Systembolag


Takk for turen
 

#Engerdal #trysil #påske #Idre #Fløtningen #Utenlands #vtull #scooter #Macallan #venner #Volvo #systembolaget #idrebua #Konsum #prins #korv #Svagdrycka #anki

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg