DU SKJØNNER NOE ER PÅ GANG….

Du ser det langs vegen.  Noe er på gang.  Nei jeg tenker ikke på løvetann eller gåsunger.  Men derimot Teslaer i alle farger.  Bak rattet en far uten smil, med kritthvite fingre som holder hardt runt rattet, der han forsøker å nå endestasjonen uten å gå tom for strøm – den nye angsten “rekkevidde” har allerede spredt seg som kaniner i Australia.  Ved siden sitter en kvinne og blogger på sin Ipad.  Hun kaller seg sikkert for “fru tesla” eller “mamma til de to beste” eller “kone uten seksualliv” eller noe. Hvis siste så skriver hun kanskje akkurat nå om hvordan det var forleden natt å ligge med en snorkende merke-innehaver som prompet karbohydrater fra den inntatte pastaen i uka før Birken.

I baksetet sitter de to hun kaller de ‘to beste” som går på skule hvor integrering ennå ikke har oppstått som ord, og som også denne gang,  som sted, blir iggende utenfor sona….og hvor beboerne således er positive til den nye meldinga.

Men på vegen ser du flere tegn.  Det er dansk-registrerte biler – noen i krypfart,  og noen i for stor fart – som du ser bremselysa på gjennom hver eneste sving.  “Livsfarlige i den forstand at bremselysene tilsier at de er livredde” sier Trine.  I lommeboka har de ei sterk krone som gjør at prisene i Norge fortoner seg som billige….

På Rema tusen slentrer svensker rundt i digre “pjäkser” og skraper opp alt som var pent og nymalt.  Ellers ser du  familien med Bergans jakker i siste ukes farger, og som kun skal brukes denne påske, og innimellom dem att, flyr ungdommer – stort sett unge gutter som ikke var først i køen når utseendet ble utdelt – ikke missforstå: Deres mor ser at de ikke er stygge liksom, men de har ikke draget på damene.   Derfor har de funnet løsningen, nemlig å samle seg i flokk, kle seg i like genseren med tekst “påske Trysil 2016” på ryggen, og drikke mest mulig.  De handler med seg alt øl de ser, for alkoholen de hadde med seg, ble fortært før Flishøgda.

Det minner meg om tryslingen som var på polet i Elverum – måtte dit for noen få år siden skulle man ha noe over 4.7 prosent…..eller lavere enn 96%….   På veg opp igjen på Trysilbussen, som den gang hadde vertinne og servering, satt han og studerte flaska med de edle dråper.   “Løiten linie aquevitt”.  Han leser nøye og vel og så sier han høyt: “Je sir du har vurri rundt ekvator, men over Kvisthøgda kjem du neggu itte” og så satte han flaska mot munnen og begynte på oppgaven. …han fikk nok rett!

..men tilbake til ungdommene.  Når du ikke har draget så har de funnet ut at sjansen stiger med promillen….og at hvis de er like og en lykkes, så er det ikke sikkert jenta ser forskjell utover uka.  

Ellers ser du den eldre damen fra Oslo vest som fortsatt sier “nu” og som i ånden av tittelen enkefru, kjenner litt ekstra på agurken, før hun med et smil bestemmer seg og haster ut i BMW’EN som hun arvet etter skipsrederen og som hun fortsatt ikke skjønner at noen kaller “bimmer”.

Så kommer Birken-mannen.  Tett fulgte av syltynne gutter på hhv 9 og 11, iført Swix dress med “Røa IL” på ryggen og ei skilue det står Bj på, og jeg tenker i mitt stille sinn at det er bra de unga der ikke møter amerikanere som har et annet forhold til bokstavene “Bj”….og bakerst kommer birken-fruen, som også klemmer litt ekstra på agurken….

Litt lenger opp i fjellet står skogeiere, som tidligere låste vegbommen og jaget multeplukker med trysil-dialekt ut av skogen sin og smiler mens den innleide vertinna fra Skåne i Småland sier “Välkommen” mens hun burde vært fra Island og sagt “Vælkummin”.   Apropos skog så undres jeg hva turistene skal gjøre her etter hvert, for så fort en har vendt seg til ei ny løype eller nedfart, har noen sett at “her burde man hatt hyttefelt”…..

Selv står jeg blyg ved ei hylle og undres om juristen i Elverum vil bøtlegge meg hvis jeg ikke oppbevarer boksen med bambus skudd nedlåst på egnet fastmontert sted, langt fra rifla…..

..og i grendene lyser det fra tomme stuer mens tryslingen har reist fra alt og tatt inn på ei eller anna sæter fra 1567 og leser i ei bok av Haldis eller Einar i lyset fra et ordentlig talglys….

Ja du skjønner at noe er på gang….

#skogeiere #trysil #påske #Birken #BMW #Australia #vegbom #Elverum #Kvisthøgda 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg